Abstract in Beeld

Van 22 oktober t/m 27 november 2022

 

De opening vindt plaats op zondag 23 oktober om 16.00 uur en wordt verzorgd door Ineke van Kasteel. Ineke is mede-eigenaar van de in abstracte kunst gespecialiseerde Galerie Conny van Kasteel in Egmond aan Zee.

Bij abstracte kunst denk ik onwillekeurig vaak aan Mondriaan. Wie kent hem zelfs niet een beetje. Begonnen met o.a prachtige landschappen, bomen, portretten en eindigend met het geometrische ‘Victory Boogie Woogie’ in New York. Van figuratief naar volkomen abstract. Met een heleboel stapjes daartussen. Vergeet dat niet.

Realiseer je eens hoe lang geleden het is dat deze ‘swingende’ Victory Boogie Woogie werd gemaakt. Namelijk al in 1944. Abstracte kunst bestaat meer dan 100 jaar. Zolang al dat we het niet minder dan een traditie kunnen noemen.

In het huidige tijdsgewricht zoeken kunstenaars nog immer naar beelden. Zoals het kunstenaars betaamd. Beelden die blijkbaar gemaakt moeten worden. Figuratief, abstract of iets daar tussenin. Abstracte kunst die gebroederlijk naast de figuratieve hangt of staat. Met alles wat zich daartussen ophoudt. Je komt het tegen.

De strijd tussen figuratief en abstract is immers gestreden. Kunst is kunst.

Maar schijn bedriegt. Want het is nog geen gemeengoed. Kunst met een zichtbare verwijzing naar de werkelijkheid lijkt nog steeds aan de winnende hand. Zeker ook in de beoordeling van menig beschouwer.

Is het daarom dat Karin van Bodegom en Frits Klaver, initiators van de tweede editie van ‘Abstract in Beeld’ vinden dat abstracte kunst nog steeds een duw in de rug nodig heeft? Ongetwijfeld. En dat duwen, dat moedig doordouwen doen zij inmiddels al heel wat jaren. Zolang als nodig is? Ik heb geen idee. Ze doen het natuurlijk ook omdat ze van deze kunst houden. En zelf maken.

Hun keus is gevallen op een waaier aan abstract werkende kunstenaars. Want hoewel over smaak misschien niet valt te twisten is het altijd goed verschillend te blijven proeven.

Michel Wijdeveld

 

Deelnemende kunstenaars:

Roland de Jong Orlando:
maakt geometrisch-abstracte sculpturen waarbij ritme, harmonie en symmetrie belangrijke aspecten zijn.

Talitha Schiffer:
maakt ruimtelijk gietwerk en beelden in hout. Vorm en vormtransitie is in beide uitingen een hoofdthema.

Frits Klaver:
grijstinten en lagen spelen een belangrijke rol in zijn monochrome schilderijen.
Het werk roept associaties op, maar blijft zich onttrekken aan een sluitende interpretatie.

Rob de Vries:
Naast architect ook kunstenaar. In zijn reliëfs echoot de architectuur na. Vanaf de wand nemen ze de ruimte in bezit. Soms transformeren ze tot object.

Nies de Vuijst:
hoewel expressie nooit ver weg is in haar schilderijen zijn deze tevens bedachtzaam en ingetogen.

Harry Beemsterboer:
met minimale beelden, kenmerkende lijnen en vanuit een ongebruikelijk perspectief probeert deze fotograaf de blik van de kijker lang vast te houden.

Karin van Bodegom:
ritme, structuur en kleur zijn terugkerende elementen, zoals in haar ‘Dot Paintings’. Inmiddels zijn deze ook vertaald naar ruimtelijke werk. Dots worden plots gekleurde balletjes van textiel.

Ankie Postma:
haar schilderijen en grafiek kenmerken zich door eenvoudige sterke vormen. Sober maar soms ook krachtig en elementair kleurgebruik.

Hans van Lieshout:
geïnspireerd op industrie en architectuur en werkend in lagen met heldere kleuren tracht hij de kijker de ruimte van het beeld binnen te voeren.

Annemiek van Kollenburg:
3-dimensionale vormen van keramiek zijn uitgangspunt bij haar zoektocht naar gebalanceerde beelden waar licht, donker, schaduw, open- en geslotenheid een rol spelen.

Michel Wijdeveld:
werkt op de grens van ruimtelijke vormgeving en schilderkunst. Het spel in en met de ruimte is sterk beïnvloed door de bouwfilosofie van architect Hans van der Laan.