Sebastiaan Koenen

De in Hoorn woonachtige Sebastiaan Koenen (1979, Wognum) houdt zich van jongs af aan bezig met muziek en tekenen. Hij ziet veel parallellen tussen beide uitingsvormen en zoekt in zijn muzikale en visuele werk naar balans tussen aspecten als compositie, ‘kleur’ en contrast. Binnen het visuele speelveld suggereert zijn lijnenspel regelmatig ritmische bewegingen. Het vaak grafische en symbolisch-surrealistische werk van Koenen, die tevens werkzaam is als archeoloog bij het Amsterdamse gemeentelijke kenniscentrum Monumenten & Archeologie, biedt veel ruimte voor verbeelding. Begrippen als tijd, keuzes, eenzaamheid en angst vormen terugkerende thema’s.

Kunstwerk Sebastiaan Koenen

Woman in the water (Indian ink & ecoline, 42x30cm, 2013)

Kunstwerk Sebastiaan Koenen

Vrouw aan het strand, 30 x 42 cm,Oost-Indische inkt & ecoline op papier, 2015

Zo toont Fear een slang die zich in de vorm van een doodsbang hoofd rond een muis heeft gewikkeld. Voor zijn recente werk, waarin de vrouw een prominente rol heeft, gebruikt hij media als Oost-Indische inkt, ecoline, olieverf en speksteen. Toegelaten tot het Conservatorium, de Gerrit Rietveld Academie en de Rijks Tekenacademie, bleef de wereld van de wetenschap lonken. Uiteindelijk besloot hij de studie Europese Archeologie te volgen. Tijdens de studiejaren bleef echter de drang tot creëren aanwezig.

Na enkele samenwerkingsprojecten, zoals T-shirtontwerpen voor haute-coutureontwerper Sepehr Maghsoudi, werd hij in 2012 lid van de vereniging. Diverse exposities volgden, waaronder een uitwisselingsexpositie bij de Haagse Kunstkring. Binnen zijn werkwijze is het volgens Koenen vooral de uitdaging om de ‘juiste verpakking’ voor een idee te vinden.