Philine van der Vegte in Galerie Dijklander Ziekenhuis

Philine van der Vegte in Galerie Dijklander Ziekenhuis

Van  11 januari t/m 15 mei is in Galerie Dijklander Ziekenhuis een bijzondere expositie te zien van de Waterlandse schilder Philine van der Vegte. Zij toont werk uit haar project ‘Portret van een dorp’ waarin zij in levensgrote, figuratieve schilderijen mensen en vee portretteert uit haar eigen dorp Katwoude.

Philine werkt vaak op groot formaat, meestal levensgroot. Voor de koeien en staande portretten is dat twee meter hoog. Bij zo’n formaat moet je er heel goed nadenken over hoe je dat grote vlak interessant houdt – ‘wat laat je zien en wat laat je weg? En waar leg je de focus?’ Ze wil in deze portretten graag een tijdloze schoonheid laten zien, zonder in nostalgie te vervallen. Op het platteland zijn koeien productiemiddelen, er is weinig plaats voor sentiment. Ook een paard wordt vaak afgevoerd zodra het kreupel wordt of minder presteert.

Buren stonden model voor haar. Vaak in eigen stal of schuur. Meestal ongeveer een week. Ieder portret was weer een nieuwe uitdaging. ‘Hoe ga je iemand neerzetten, hoe is het licht? Houdt hij het vol, is het niet te koud? Het zijn geen professionele modellen. Iemand staat een paar dagen voor je te poseren, dan wil je wel dat het resultaat al die moeite waard is. Het is altijd spannend of dat lukt.’ Ze lag er ook wel eens wakker van voor ze begon aan een portret.

Philine schildert snel en probeert de frisheid te bewaren in haar schilderijen. Ze zoekt die ene perfecte kwaststreek, die precies laat zien wat ze wil zeggen. Soms grof en snel, soms juist heel zacht. ‘Ik probeer het karakter van een mens of een landschap te pakken, maar het enige materiaal dat ik heb zijn verf en doek. Hoe schilder je iemands kwetsbaarheid of hun kracht? En wordt dan het model zichtbaar of juist iets van de schilder?’

Wanneer: Deze expositie loopt van 11 januari t/m 15 mei.

Waar: Galerie Dijklander Ziekenhuis, Maelsonstraat 3, Hoorn. Deze galerie bevindt zich op de eerste etage naast poli 76,  KNO en is te bezoeken maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren.

Exposities in de galerie worden exclusief verzorgd door Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken.

Meer informatie: Philine van der Vegte, philine@philinevandervegte.com | 06 34297557 | philinevandervegte.com

  • Philine van der Vegte Dijklander ziekenhuis
  • Philine van der Vegte Dijklander ziekenhuis
  • Philine van der Vegte Dijklander ziekenhuis