Bert Neelen

Kunstwerk Bert Neelen

Stairway, 83 x 12,5 x 12,5 cm, Brons, 2014

Bomen, takken en schors, voornamelijk van de Lariks, zijn al jaren voor Bert Neelen het favoriete materiaal en een voortdurende bron van inspiratie.
Dit heeft geleid tot beelden waarin door de bewerking zoals zagen, boren en vijlen, formele elementen zichtbaar worden die een contrast vormen met de ruige buitenzijde van de tak. Herhaling en ritme spelen in deze beelden een belangrijke rol. In zekere zin zijn ze te zien als ruimtelijke tekeningen. Hij maakt ook beelden die door assemblage van stukken schors met een tak of met twijgen een meer samengesteld karakter hebben, losser van vorm zijn. Herinneringen, woordbeelden en figuren zijn hier de bron van inspiratie.
Alhoewel hij veel schetsen maakt van mogelijke sculpturen staat het eindresultaat voor hem niet van te voren vast. Het blijft een grote zoektocht naar het sublieme beeld, dat tijdens het maken pas tot stand komt.
Als het beeld zijn vorm heeft gevonden wordt het in één keer, dus zonder losse delen die later gelast worden, in brons gegoten. Zo is er na het gieten een volstrekt uniek beeld ontstaan; er is altijd maar één exemplaar.
Werk van Bert Neelen bevindt zich in collecties van particulieren in binnen- en buitenland, bij Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Koninklijke Shell en Provincie Noord-Holland.

Kunstwerk Bert Neelen

Composer, 57 x 12 x 12 cm, Brons, 2014