Gerda Schimmel

Kunstwerk Gerda Schimmel

Growing Dôme, 100 cm x 165 cm, Perkament, metaaldraad, luciferstokjes en carbonfiber, 2016

Gerda Schimmel (Heiloo 1953) woont en werkt in Schoorl. Zij studeerde HBO-textiel, was docent Textiele Vormen, Theater-vormgever en is autonoom kunstenaar.
De serie ‘Into the Forest’(2016) is ontstaan door het tarten van de zwaartekracht en het bedenken van constructies hiervoor.
Een slappe lap linnen die na bewerking een eigen vorm gekregen heeft. Al rijgend ontstaan naar vorm en inhoud gelaagde vormen, die voor zichzelf spreken. Het werk komt voort uit de verwonde-ring over de vormen en structuren in de natuur. Voor de manier van het textiel verwerken is ze geïnspireerd door de Nederlandse streekdrachten. Van oudsher wordt een deel hiervan niet genaaid maar gevouwen en geregen.

Het meest recent zijn ruimtelijke werken in perkament, zoals de Growing Dôme, 1 meter in diameter van de koepel, (2016), geïnspireerd door het gedachtengoed van Constant Nieuwenhuys. Het werk is gemaakt van perkament en in elkaar gezet met allerhande materialen zoals ijzerdraad, luciferstokjes en carbonfiber.
Hiernaast werkt Schimmel met velerlei textiele materialen zoals poetslap uit de offsetdrukkerij, afgekeurde zeezeilen, afgedankte (wollen) textiel ed.
Met Annelies Horden vormt ze een kunstenaarsduo Horden & Schimmel.

Kunstwerk Gerda Schimmel

Into the Forest, 145 cm hoog, Linnen op gestoffeerde zuilen, 10 werken, 2016