Herman van Bleisem

De olieverfschilderijen van Herman van Bleisem (1954) bestaan uit kleurrijke, zeer gelaagde vlakken waarin hij zich vooral laat inspireren door het leven. Aanvankelijk werkte Herman van Bleisem abstract/ figuratief. Expressie en kleur zijn belangrijke elementen in dit werk. Gaandeweg werd de figuratie in enkele kleurvlakken geplaatst. Zo is in de loop der jaren zijn werk qua vorm sterk vereenvoudigd en bestaat nu voornamelijk uit kleurvlakken.
Zijn recente werk ontstaat vanuit een vlakverdeling die op het doek geschetst wordt en vervolgens een acryl-onderschildering krijgt.

Kunstwerk Herman van Bleisem

Stemming 24 80 x 80 cm, Olieverf op linnen 2013-2016

Kunstwerk Herman Bleisem

Stemming 27 80 x 80 cm, Olieverf op linnen 2016

Vervolgens worden de vlakken in olieverf uitgewerkt. Dit zijn vele lagen verdunde olieverf die zowel met groffe kwasten als met fijne penselen worden opgezet. Zo ontstaat een schilderij dat door de gelaagdheid en het samenspel van de kleuren een boeiend beeld oplevert.
Herman van Bleisem is werkzaam als leerkracht in het Voortgezet Speciaal Onderwijs voor Zeer Moeilijk Lerende kinderen. Ondanks zijn onderwijskundige achtergrond beschouwt hij zichzelf als autodidact.