Noortje Peerdeman

Kunstwerk Noortje Peerdeman

Viaduct met fietser, 120 x 100 cm, Olieverf op linnen 2016

Mijn werk gaat voornamelijk over ruimte en ritme met duidelijk aandacht voor de herhaling van lijnen die het ritme bepalen in het beeld. Hierin spelen architectuur en perspectief een grote rol. In vroeger werk kwam vrijwel geen mens voor; de laatste tijd vaker. Ik geef hier ook meer de voorkeur aan om te schilderen.
De combinatie van architectuur en mensen/natuur vind ik als onderwerp voor mijn werk fascinerend. De gebouwen zijn van hard materiaal, dood en star, ze hebben een bepaald ritme en geven ruimte; de mensen en de natuur zijn levend, zacht en beweeglijk.

De beweeglijkheid van de mensen en de natuur accentueer ik door dynamisch te schilderen, eigenlijk veeg ik uit. Zo wil ik een onderscheid maken tussen de mens en de natuur enerzijds en de gebouwen anderzijds.
Ik maak gebruik van foto’s. Van een onderwerp maak ik meerdere foto’s, die ik combineer tot een beeld. Deze foto’s maak ik tijdens vakanties of in mijn omgeving, net waar mijn oog op valt – de camera heb ik altijd bij de hand. Ook schilder ik graag plein air, zoals bijvoorbeeld de serie van de viaducten.

Kunstwerk Noortje Peerdeman

Wereldtop, 160 x 50 cm, 3 luik olieverf op linnen, 2015