“Baanbrekend”

Van 17 augustus t/m 5 september 2021

In samenwerking met De Baanbreker in Enkhuizen haalt Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o. outsiderkunst naar binnen, expositieruimte De Boterhal in.

Outsiderkunst is een verzamelnaam voor kunstwerken die om verschillende redenen buiten het reguliere circuit van academische opleidingen, galeries en musea vallen. De makers zijn soms verstandelijk gehandicapt of hebben een psychische aandoening. Maar ook ’gewone’ burgers kunnen outsiderkunst maken.

De Baanbreker biedt professionele begeleiding aan mensen met psychische klachten en/of een beperking. Persoonlijke ontwikkeling en meedoen staan daarin centraal. In één van de projecten, Kunstig Bekeken, wordt daarvoor kunst ingezet. Niet als therapeutisch middel maar als eindproduct van een zoektocht naar de beleving en expressiemogelijkheden van de kunstenaar. 28 van die eindproducten zijn te zien in De Boterhal

De opening vindt plaats op zondag 22 augustus a.s. om 16.00 uur en zal worden verricht door Liesbeth Water: Museum-educator. Zij traint rondleiders over dit onderwerp in de Amsterdamse Hermitage, waar permanent een speciale afdeling van deze kunstvorm is ingericht. In haar doctoraalscriptie ‘Outsider Art als voertuig voor inclusie’, onderzoekt zij bovendien aan de Universiteit van Amsterdam wat de optimale vorm van educatie is als het gaat om zichtbaar maken van Outsider Art bij het publiek.

Deelnemende kunstenaars zijn:

Acryl op doek: Bert van Baar, Larissa Böhm, Bernard van den Bos, Barry Gol, Nina Renes Kale, Jojanneke Steijger, Julia Zagoel.
Olieverf op doek: Piet Buijsman, Marcel de Jong, John Wallaart, Josje Wildeboer.
Driedimensionaal: Wilma van den Berg (keramiek), Tineke Sminia (keramiek en olieverf op doek), Madeleine Soute (objecten), Eric Stavenuiter (sculpturen)

In verband met het op 22 augustus nog beperkt toegestane aantal aanwezigen is reserveren voor deze opening noodzakelijk. Dat kan per mail naar info@boterhal.com onder vermelding van het aantal personen en met vermelding van hun telefoonnummer.

Onder voorbehoud: deelnemers van deze tentoonstelling zullen zich presenteren in de Zondagmiddagsalon op 29 augustus van 15.00 – 17.00 uur. Mits de 1,5 m beperking dan is opgeheven. Houdt u daarvoor svp de website in de gaten. Voor meer informatie kunt u terecht bij contactpersonen Jeannette Plantinga, jeapla@live.com en Magda Frandsen, magda@boterhal.com tevens curator en gastcurator.