Joke Zaal

Jurk, 175 x 95 x 55 cm, Gehamerd en gesoldeerd zink en houten latten, 2015

Kunstwerk Joke Zaal

Jurk, 175 x 95 x 55 cm, Gehamerd en gesoldeerd zink en houten latten, 2015

Kunstwerk Joke Zaal

Watervanger, 220 x120 cm, Glas en koper, 2014

Het werk
Ik maak ruimtelijke objecten in diverse materi-alen, maar zink is favoriet. Dat wordt geknipt, gebogen, gezet en in allerlei vormen gehamerd. Het biedt de mogelijkheid strak metaal plaatwerk te bewerken tot het organische vormen heeft. Dat levert het contrast op tussen het gladde on-bewerkte materiaal en de vlakjesstructuur van de gehamerde plaat. Zink heeft daarbij de voorkeur boven koper, hoewel het moeilijker te bewerken is, vanwege de niet opdringerige neutrale kleur; die laat zich moeiteloos combineren met andere materialen. Textiel, glas, kunststoffen, hout: alles voegt zich. In de loop van de jaren is het werk steeds ruimtelijker en groter geworden. Ik ben gefascineerd door contrasten en structuren. En die zie je terug in mijn werk.

Contrasten als:
• organische vormen – geometrische vormen
• natuurlijke materialen – kunststoffen en metalen
• warme kleuren – koude kleuren

• harde materialen – flexibele materialen

Structuren als:
• de factuur (de ritmische sporen van de bewerking) op de huid van het metaal
• het patroon dat ontstaat door het aan elkaar bevestigen van kleine stukjes materiaal

• de vormrijm die ontstaat door de grotere vormen globaal terug te laten komen

Voorgeschiedenis.

Opgeleid als docent kunstvakken heb ik naast mijn werk als beeldend kunstenaar voor de klas mijn kennis en vaardigheden met enthousiasme uitgedragen. Na ruim 40 jaar vond ik het mooi geweest. Dat een aantal leerlingen ook voor een beroep in de kunst heeft gekozen, maakt de cirkel rond.

Het heden
Ik woon in Westerland, op het voormalige eiland Wieringen. Uitkijkend over de glooiende velden, een steenworp van het Wad, en een paar pas-sen van mijn werkplaats. Wat kan een mens zich nog meer wensen.