Portretten van Philine van der Vegte in het Dijklander Ziekenhuis

Portretten van Philine van der Vegte in het Dijklander Ziekenhuis

Tot en met 15 mei is in de galerie van het Dijklander ziekenhuis een bijzondere expositie te zien van de Waterlandse schilder Philine van der Vegte. Zij toont werk uit haar project ‘Portret van een dorp’, waarin zij haar eigen dorp Katwoude heeft geschilderd. Het zijn levensgrote, figuratieve schilderijen van mensen en vee.

Philine werkt veel op groot formaat. Voor de koeien en staande portretten is dat 2 meter hoog. Wat laat je zien en wat laat je weg om dat grote vlak interessant te houden? En waar leg je de focus? Philine wil graag een tijdloze schoonheid laten zien, zonder in nostalgie te vervallen. Buren stonden model in hun eigen stal of schuur. Ieder portret was weer een nieuwe uitdaging. Hoe ga je iemand neerzetten, hoe is het licht? Houdt het model het vol, is het niet te koud? Het zijn geen professionele modellen. Iemand staat een paar dagen voor je te poseren, dan wil je wel dat het resultaat alle moeite waard is. Het is altijd spannend of dat lukt.

Philine van der Vegte

Hoe schilder je iemands kwetsbaarheid of hun kracht? En wordt het model dan zichtbaar, of juist iets van de schilder? Philine schildert snel en probeert in haar schilderijen een bepaalde frisheid te bewaren. Ze zoekt die ene perfecte kwaststreek, die precies laat zien wat ze wil zeggen.

Wanneer: 11 januari t/m 15 mei 2020
Waar: Dijklander Ziekenhuis, Maelsonstraat 3, Hoorn. De galerie bevindt zich op de eerste etage naast poli 76, KNO en is te bezoeken van maandag tot en met vrijdag tijdens de openingsuren van het ziekenhuis.

Meer informatie en hoge resolutie-foto’s: Philine van der Vegte, philine@philinevandervegte.com | 06 34297557 | philinevandervegte.com

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.