‘Living the dream’ 

‘Living the dream’ 

Sjaak Kooij in de Boterhal (Hoorn)

Van 16 september t/m 22 oktober 2017 exposeert Sjaak Kooij (1982) in de Boterhal in Hoorn.

Sjaak Kooij verwerkt in zijn schilderijen flarden van de actualiteit –  met name sociale, culturele en politieke onderwerpen – die het gezicht van deze tijd bepalen. Beelden uit actuele media en alledaagse gebeurtenissen – afgewisseld met beeldmateriaal uit eigen archief – haalt hij uit de oorspronkelijke context. Hierdoor ontstaat er een spannende interactie ontstaat tussen beeld en inhoud. De kijker wordt op een andere manier geconfronteerd met deze hedendaagse onderwerpen.

Thema’s als anonimiteit, vervreemding, individualisme en vergankelijkheid spelen een grote rol in zijn werk. Sjaak confronteert toeschouwers met deze thema’s in een soms wat absurde enscenering waarbij hij zelf geen standpunt inneemt, maar vooral de kijker wil laten beleven.

De werken die Sjaak Kooij in de Boterhal exposeert, zijn gebaseerd op / of gemaakt in Detroit, waar hij in de zomer van 2016 voor 6 weken in een Artist Residency verbleef. Hierover zegt hij “Detroit is een stad in verval, maar ook een stad die langzaam de draad weer oppakt. Inspiratie voor deze werken haalde ik uit alledaagse gebeurtenissen, passanten en de bewoners van Detroit. Ook de stad zelf, de architectuur en het verval hebben direct invloed gehad op mijn werkNa terugkomst in Nederland heb ik het thema verder uitgediept”.

De solo tentoonstelling ‘living the dream’ in de Boterhal geeft een overzicht van de ‘Detroit’ werken. De kunstwerken zijn een zoektocht naar grenzen. Contrasten zijn er niet alleen in het beeld, ook in techniek en vormgeving. Techniek en beeld smelten samen tot een groot geheel. De gelaagde manier van werken, het proces van toevoegen, weglaten en overschilderen, maken dat de werken gaan leven.

De tentoonstelling wordt op zondag 17 september om 16.00 uur geopend door Sara Lang van galerie Ron Lang Art.