Gouden Eeuw in De Boterhal – Tentoonstelling van 11 mei t/m 16 juni 2019

Gouden Eeuw in De Boterhal – Tentoonstelling van 11 mei t/m 16 juni 2019

2019 is het jaar van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Aanleiding is de 350ste sterfdag van de beroemdste Hollandse Meester op 4 oktober 2019. Het hele jaar zijn er tal van activiteiten in onder meer de grote steden, maar ook Hoorn laat zich gelden, o.a. in het Westfries Museum en in De Boterhal.

Pronken

In de 16e en 17e eeuw toonden welgestelden hun eruditie, goede smaak en rijkdom door het inrichten van zogenoemde Wunderkammers of in goed Nederlands: Rariteitenkabinetten. Dit waren ruimten die konden variëren van een enkele kast via een serie kasten tot gehele kamers. Wat ze gemeen hadden was dat ze propvol waren gezet met bijzondere zaken uit kunst en wetenschap. Schilderijen, mineralen, opgezette dieren, munten, schelpen, struisvogeleieren, prenten: alles werd er in tentoongesteld. Het hoogtepunt beleefden de Wunderkammers in de Gouden Eeuw toen door de toegenomen scheepvaart de contacten met het buitenland toenamen en er een enorme hoeveelheid exotica beschikbaar kwam. De verwondering over deze vreemde zaken (rariteiten) nam grootse vormen aan en werd via de Wunderkammers gedeeld. 

Deze verwondering laten we in de Boterhal in een hedendaagse vorm herbeleven door het geheel aan wanden van de Boterhal in te richten als een Rariteitenkabinet.

Daarnaast tonen we in het midden van de ruimte een aantal door de Gouden Eeuw geïnspireerde kostuums (of delen daarvan), gemaakt met modern en ongebruikelijk materiaal. Daartoe schakelen we enkele plaatselijk bekende kostuumontwerpers in die bijvoorbeeld op bijzondere wijze hun werk tonen.

Op deze wijze geven we aan de rijke historie van de Gouden Eeuw een hedendaags vervolg. Kunstenaars van nu laten zich inspireren door de Gouden Eeuw en tonen hun verwondering in een presentatievorm uit die tijd. En dat in een gebouw dat de hoge verwachtingen en de toenemende rijkdom van de Gouden Eeuw prachtig symboliseert: De Boterhal.

U leest er tegen die tijd meer over.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.