Expositie ‘Hoornse Nieuwe’

Expositie ‘Hoornse Nieuwe’

12 januari 16:00 – 16 februari 17:00

Kunstenaars die positief geballoteerd werden en daarmee lid van Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken zijn geworden, presenteren zich in de Boterhal op de jaarlijkse tentoonstelling ‘Hoornse Nieuwe’. De nieuwe leden zijn: Jan Okke Beerda, Aafje Duker, STHOM. en het kunstenaarsduo Edam & mcCullough. De tentoonstelling ‘Hoornse Nieuwe’wordt geopend op zondag 12 januari om 16:00 door Annemarie Visser, curator en scheidend voorzitter tentoonstellingscommissie. Ook is er dan een nieuwjaarsreceptie: Wouter Hakhoff, voorzitter van De Boterhal, heft met de aanwezigen het glas op het nieuwe jaar.

Jan Okke Beerda

Jan Okke Beerda tekent en schildert al van kinds af aan en deed de opleiding schilderen / ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie. Zijn voorkeur gaat uit naar olieverfschilderijen en felle kleuren en hij houdt van Fauvisme, Cobra, Der Blaue Reiter en Popart. Zijn werk is doorgaans figuratief en kleurig, stijlen vervelen hem al snel. Hij maakt meer klassiek georiënteerde landschappen, portretten en stillevens. “Maar momenteel combineer ik mijn figuratie met decoratieve elementen,” zegt Jan. “Misschien kom ik ooit op abstractie uit.”

Aafje Duker

Het werk van Aafje Duker bestaat niet alleen uit draagbare sieraden, maar ook uit sieraden ‘met een knipoog’. Ze laat zich inspireren door architectuur of abstracte vormen, waar ze foto’s van maakt. Ze kijkt eerst wat haar in een vorm of mooi gebouw aanspreekt, daarna wat voor sieraad het zou kunnen worden. Ze maakt om te beginnen een ontwerp, getekend of van papier. In de loop van het maakproces kan het plan zomaar veranderen, en dat kan heel verrassend zijn.

STHOM.

STHOM. wordt geprikkeld door wat hij stom vindt. Van onbenullige dingen zoals mensen die voordringen bij de trein, of een liefdesverdrietig gevoel, tot burn-outs en de aftakeling van de leefomgeving. Deze negatieve prikkels zuigt hij op als een spons – maar hij moet ze juist kwijt! In plaats van chagrijnig te worden, kiest hij zo’n prikkel uit en gaat er een proces mee aan. Zo ontstaat er een kunstwerk en knijpt hij zijn negativiteitsspons op positieve wijze uit. Met zijn werk wil hij van betekenis zijn voor de samenleving.
>>Website STHOM.

Niamh mcCullough en Susanne Edam

Niamh mcCullough en Susanne Edam vormen een kunstenaars-duo. Susanne vindt haar inspiratie in de natuur, Niamh in de mythologie. Samen zoeken zij naar de verbinding. Over hun bijdrage aan deze tentoonstelling, ‘Tsantsa’, zeggen zij: “In verschillende oude culturen maakten koppensnellers gebruik van het krimpen van de hoofden van een vijand. Hiermee werd de ziel van de vijand bedwongen en zo kon de ziel niet terug op aarde komen om zijn dood te wreken. Elk kopje bewaart de ziel van een nare gebeurtenis, situatie of ervaring. De kopjes symboliseren daarmee iets wat niet terug mag komen of uit de wereld verbannen moet worden. Zowel in het heden en verleden als in de toekomst.”
>> Facebookpagina Edam & mcCullough

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemarie Visser, curator via annemarie@ietsjerood.nl of 06 – 181 56 180.

Kunstwerk Jan Okke Beerda

Jan Okke Beerda

Kunstwerk STHOM.

STHOM.

Ringen Aafje Duker

Aafje Duker

Edam en mcCullough

Edam en mcCullough