Made in China

Poster Made in China

22 juni t/m 4 augustus 2019 

opening was op zondag 23 juni, 16.00 uur

door Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum

Na de succesvolle expositie ‘Het Warenhuis Sint Jan’ borduren we in De Boterhal met onze volgende tentoonstelling door op het fenomeen ‘Rariteitenkabinet’. Dit keer vestigt het Hoornse kunstenaarsduo

Edam &  mcCullough

de aandacht op het huidige ‘verzamelen en tonen’ van massaal geproduceerde ‘rariteiten’.

Niamh mcCullough en Susanne Edam vonden elkaar in kunst, rariteiten en de natuur. Door overblijfselen van massaconsumptie met zelfbenoemde talismannen te combineren bouwen zij aan een moderne versie van het zogeheten rariteitenkabinet. Ze vragen zich daarbij af hoe groot het territorium van ‘rariteiten’ is en waar onze werkelijkheid aan deze rariteiten schuurt.

Susanne Edam (1991 Schellinkhout) studeerde in 2015 af aan de Gerrit Rietveld Academie waar ze overeenkomsten tussen menselijk gedrag en structuren van organische fenomenen onderzocht. Ze vraagt zich af in hoeverre wij bij ons handelen op onderbewust niveau vaardigheden ontlenen aan verschijnselen in de natuur. Deze fascinatie speelt steevast de hoofdrol in haar projecten.

Niamh mcCullough (1985 Belfast, Noord-Ierland) behaalde in 2014 haar diploma aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De politieke gewelddadigheden in haar geboorteland spelen een belangrijke rol in haar werk. Ze onderzoekt hoe Community Art – waarbij kunstzinnige projecten worden ingezet rondom sociale vraagstukken – een bijdrage kan leveren om verdeeldheid te overbruggen. Zo nodigt zij verschillende mensen uit om fysiek deel te nemen aan haar tekeningen en prikkelt zij de toeschouwer om in letterlijke zin betekenis aan het werk te geven. De tekeningen en documentatie vormen zo de basis voor een moderne/nieuwe mythologie.

Crowdfunding & subsidie Gemeente Hoorn

Het kunstproject is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Hoorn en via een crowdfunding campagne op voordekunst.nl en maakt onderdeel uit van het jaar van de Gouden Eeuw.

Kunstwerk edam & mc ccullough