Zondagmiddagsalon: Schijnbare Schoonheid

Home / Zondagmiddagsalon: Schijnbare Schoonheid
Kunstwerk paard Horden & Schimmel

De Zondagmiddagsalon wordt door bezoekers op hoge prijs gesteld. 

Er is niet één salon dezelfde en kunstenaars vinden het fijn een breder podium te krijgen om zich te presenteren. De commissie verrast bezoekers graag door juist die kanten van kunstenaars naar voren te halen die gemakkelijk buiten beeld blijven wanneer alleen hun werk in de Boterhal te zien is.

De plek, onder de hanenbalken op de zolderetage van de Boterhal, zorgt verder voor een ongedwongen en intieme sfeer. 

De eerstvolgende Zondagmiddagsalon biedt podium aan kunstenaarsduo Horden & Schimmel, die zich dan focussen op Schijnbare Schoonheid.

Horden & Schimmel is een samenwerkingsverband tussen Annelies Horden en Gerda Schimmel. Beiden hebben de behoefte om waarde te creëren uit iets dat waardeloos is: nieuwe waarden. Eerst werd het individuele bestaande werk, bij toeval, verenigd. Vanaf 2014 maken zij gezamenlijk werk en realiseren zij samen projecten. Voor beiden zijn de structuur, het ritme, de patronen en de gelaagdheid van het vaak alledaagse materiaal van wezenlijk belang in hun autonome werk:

zij ‘volgen’ het materiaal. Hierdoor is het werk van te voren moeilijk voorspelbaar, het eindresultaat is altijd anders dan verwacht. Het lukt Gerda en Annelies hier als een twee-eenheid op te reageren en elkaar te versterken, ieder vanuit een eigen invals­hoek, omdat zij uiteindelijk dezelfde taal spreken. 

Annelies Horden:
De fragiliteit van de samenleving geef ik vorm door met afvalmaterialen te werken. Daarvoor zoek ik materialen met een verhaal. Ik gebruik/spaar alledaagse gebruiks­voorwerpen om onze ‘maakbare’ samenleving te verbeelden. De structuur van het materiaal, de veelvoud, het ritme, de patronen en de gelaagdheid zijn van wezenlijk belang in mijn objecten en installaties. Ik manipuleer het leven van alle dag en maak zichtbaar waar anders aan voorbij gegaan wordt. Op deze manier leg ik de (schijn­bare) schoonheid van onze consumptiemaatschappij vast.’

Gerda Schimmel:
De verschijningsvormen en eigenschappen van textiele materialen zijn beginpunten van mijn werk. Als textielkunstenaar maak ik overwegend ruimtelijk werk. Ik put uit de textiel-historie en geef daar mijn eigen vorm aan. Door een eigen manier van werken maak ik zelfstandige objecten. Het ritme van rijgen, naaien en/of aansnoeren bepaalt de vorm. Nieuw leven geven aan (afgedankte) materialen en het bedenken van constructies zijn de pijlers van mijn werk.’

De kunstenaars, beiden lid van Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstre­ken, lichten een en ander nader toe tijdens deze Zondagmiddagsalon. 

Kom, luister, kijk en praat mee!

Bijlagen: 

flyer

foto: Boterhal, Noord-Holland Biënnale: Faded Life, 2016, perkament. Uit een serie van 5 stuks 

In de serie informatieve bijeenkomsten ‘Zondagmiddagsalon’, op de zolder van het monumentale pand De Boterhal aan het Kerkplein te Hoorn, biedt Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o. haar leden een podium om zich uit­ge­breider te presenteren dan mogelijk is in een expositie. Zij geven het publiek een inkijk in wat hen beweegt en inspireert, hoe zij te werk gaan in hun specifieke discipline en hoe hun ontwikkeling tot nog toe is gegaan.